English // Deutsch

POVIJEST METAL PRODUCTA

Metal Product d.o.o. nastao je razvojem obrtničke radionice koju je 1967. godine osnovao Stjepan Šafran.

Od samog početka svojega rada usvaja se proizvodni program proizvodnje elektro opreme koji se tijekom godina kontinuirano širi, razvija i usavršava. Već 1969. godine počinju prve isporuke elektro opreme za potrebe Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Proširenjem tržišta i dobrim prihvaćanjem proizvoda kao i svakodnevnim povećanjem narudžbi povećava se i broj zaposlenih: 1967. počelo se s jednim radnikom, 1971. godine bilo ih je 12.

old_2

Koncem 1979. godine, u kooperaciji s Energoinvestom iz Sarajeva, počinje prva isporuka nosača izolatora za afričko tržište te se donosi dugoročni plan za proširenje proizvodnje što prati i kupovina gradilišta u zagrebačkom prigradskom naselju Odra, na kojoj lokaciji su do danas izgrađena tri proizvodna pogona ukupne površine oko 3.600 m2.

1986. godine uvodi se program lijevanja aluminijskih proizvoda, potreban za proširenje programa elektro opreme, a 1989. godine otkupljuje se Ljevaonica Šikić i preuzima kompletan pogon sa 12 zaposlenih koja i danas posluje u sastavu Metal Producta.

Od 1971. godine pa do 1990. godine Radionica je poslovala u ograničenim uvjetima razvoja zbog tadašnjeg socijalističkog sustava koji privatnim osobama nije dozvoljavao veći broj zaposlenih. Maksimalni broj zaposlenih 1989. godine mogao je biti 40 radnika, koliko je Radionica i zapošljavala. 1990. godine došlo je do promjene zakonskih propisa i ukinuta su sva ograničenja, što je omogućilo da se Radionica Šafran dijelom preustroji u novo poduzeće – Metal Product, bez ograničenja broja zaposlenih. Te godine počinje i izgradnja novih poslovnih pogona na lokaciji Odra, što je omogućilo i usvajanje i proširenje elektro programa kabelskog, spojnog i ovjesnog pribora za niski i srednji napon.

Godine 1994. počinje kooperacija sa svjetski poznatom korporacijom Tyco Electronics Raychem GmbH iz Njemačke na konfekcioniranju i distribuciji toplo skupljajućeg kabelskog pribora u programu elektro opreme.

Ovaj novi uspjeh bio je poticaj za sklapanje ugovora, s također svjetski poznatom korporacijom ABB iz Finske 1995. godine. o proizvodnji rastavljača za srednji napon, te firmom Siemens – Norveška, o isporuci opreme na tržište Bosne i Hrecegovine.

Godine 1996. u Sarajevu osniva se proizvodni pogon Metal Product Sarajevo, koji je do 2013. godine zapošljavao više od 20 radnika kada je zbog izrazito nepovoljne ekonomske situacije donesena odluka o zatvaranju tvrtke. Na tržištu Bosne i Hercegovine smo i dalje prisutni, u istom ili većem obujmu, zahvaljujući partnerstvima koja smo stvorili tijekom godina te provjerenoj i kontinuiranoj kvaliteti proizvoda.

Koncem 2001. godine s korporacijom WAM Grupa Italy potpisuje se Protokol o osnivanju zajedničke tvornice Wam Product u Brezničkom Humu. 2002. godine tvornica, koja danas zapošljava 50 radnika, je počela s radom. Metal Product je nakon osnivanja posjedovao 49% udjela u novostvorenom poduzeću. 2007. godine odlučili smo u potpunosi prodati udjele u WAM Productu prvenstveno iz razloga što smo se htjeli fokusirati na primarni proizvodni program koji smo razvijali godinama i u kojem imamo iznimno konkurentna znanja i iskustvo, no također i iz razloga povećanja temeljnog kapitala koji je korišten za daljnje investicije.

2002. godine u Brezničkom Humu izgrađen je i novi proizvodni pogon Metal Producta površine 2.500 m2, čime je omogućeno dodatno proširenje i povećanje proizvodnog programa. 2012. godine započeto je dodatno proširenje proizvodnog pogona u Brezničkom Humu koje je dovršeno krajem 2013. godine. Početkom 2014. započeli smo s preseljenjem dijela strojeva iz pogona u Odri u pogon u Brezničkom Humu te smo nabavili određeni broj novih strojeva, što je pokrenulo proizvodnju i dovelo do značajnog povećanja obujma poslovanja.

Krajem 2013. godine započelo se sa objedinjavanjem proizvodnih programa i povezanih poduzeća Metal Producta. Iz tog razloga Radionica Šafran pripojena je poduzeću Metal Product, a proizvodni program preseljen je u proizvodni pogon u Brezničkom Humu čime su se još više integrirali poslovni procesi i proizvodni programi.

Danas, ukupna površina proizvodnih hala u sastavu obiteljskog poduzetništva iznosi 15.000 m2, s mogućnošću dodatnog razvoja i proširenja na vlastitom zemljištu površine 100.000 m2. Poslovanje poduzeća nalazi se na dvije lokacije – u Odri i Brezničkom Humu. U proizvodnom pogonu Odra nalazi se CNC strojna obrada, automati, pile, bušilice, plastična obrada, alatnica te centralno skladište. U proizvodnom pogonu Breznički Hum nalazi se bravarija, zavarivanje, odmašćivanje, montaža i ljevaonica.

old_1

Metal Product danas ima 220 zaposlenih te je ponosan na razne vrste tehnologija koje posjeduje:

Navdene tehnlogije omogućuju izradu vlastitog proizvodnog programa koji čini:

U ovom trenutku intenzivno radimo na razvoju proizvodnog programa koji se odnosi na tlačni lijev te smo opremljeni svim potrebnim strojevima i alatima.

Unatoč globalnoj i lokalnoj gospodarskoj krizi održavamo svoje poslovanje stabilnim, s vrlo niskim kreditnim zaduženjima. Iznimno smo ponosni na činjenicu da u 50 godina poslovanja niti jedan račun Metal Producta nije bio blokiran ni jedan dan te su sve obveze za poreze i doprinose kao i prema radnicima uvijek isplaćivane na vrijeme.

skok na vrh...