METAL PRODUCT PROSLAVIO JE 55 GODINA OD OSNIVANJA

04.10.2022

Službene slike možete pogledati u GALERIJI slika.

Metal Product proslavio je u nazočnosti Predsjednika Republike Hrvatske, 55. godišnjicu otkako da je g. Stjepan Šafran osnovao.

Zagreb – 4.10.2022. godine poduzeće Metal Product, kojeg je osnovao g. Stjepan Šafran te je i danas 100%-tni vlasnik, obilježilo je 55 godina od osnivanja. Metal Product je prema podacima Hrvatske gospodarske komore, najdugovječnije poduzeće u Hrvatskoj u kojem je osnivač još aktivan u poslovanju poduzeća.

„Jako smo ponosni na činjenicu da smo od obrta iz male garaže, došli danas po poduzeća sa preko 250 zaposlenih, 15.000 m2 proizvodnih hala te 85% izvoza.“ rekao je osnivač Metal Producta, g. Stjepan Šafran.

Metal Product osnovan je 1967. godine u 22. godini života g. Šafrana, kao Radionica Šafran u garaži od 35 m2 u poslovno nepovoljnom okruženju Jugoslavije za privatna poduzeća. Unatoč svim ograničenjima, g. Šafran je uspio izgraditi vrlo ugledno poduzeće poznato u Hrvatskoj i Europi po kvaliteti, inovativnosti, pouzdanosti i usluzi kupca. Kroz povijest Metal Product se uspio uspješno oduprjeo svim izazovima i teškim vremenima poput dvije pandemije, nekoliko političkih sustava, domovinskom ratu i svjetskim krizama. Za vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH, Metal Product je zbog prirode proizvoda koje proizvodi bio ključan za obnovu električne mreže. Veliki iskorak u poslovanju ostvario je nakon ulaska Hrvatske u EU, kada su dugogodišnji poslovni partneri proglasili Metal Product strateškim partnerom te značajno proširili opseg suradnje. Uz iznimno velike investicije koje je Metal Product provodio u posljednjih 10 godina u proširenje kapaciteta, usvajanje novih tehnologija te digitalizaciju, automatizaciju i robotizaciju proizvodnih procesa, poslovanje je održano stabilnim te iznimno konkurentno.

Uz redovite obaveze vođenja vlastitog poslovanja, tijekom svoje karijere g. Stjepan Šafran volonterskim radom zalagao se za unapređenje strukovnog obrazovanja i uvažavanje obrta kao važnog subjekta hrvatskog gospodarstva. Bio je aktivan u razvoju hrvatskog obrtništva te je jedan od inicijatora obnove Hrvatske obrtničke komore 1993. godine. U dva mandata g. Šafran je bio predsjednik Hrvatske obrtničke komore te jedan mandat predsjednik Izvršnog odbora.

Metal Product i g. Šafran, kao vlasnik i osnivač, u 55 godina rada nagrađeni su brojnim domaćim i međunarodnim nagradama. Troje predsjednika Republike Hrvatske dodijelili su odlikovanje g. Šafranu, od kojih je posljednje i najveće Povelja Republike Hrvatske za izuzetan doprinos hrvatskom gospodarstvu i njegovoj promociji u zemlji i diljem svijeta. Uz to, Hrvatska gospodarska komora dodijelila mu je Brončanu kunu kao najveće priznanje Hrvatske gospodarske komore pojedincu te je i dobitnik Zlatne kune za životno djelo. Također, dobitnik je visokog odlikovanja Vlade austrijske Savezne države Burgenland (Gradišće) za doprinos boljoj i uspješnijoj međunarodnoj suradnji između naroda Europe. Uz sve navedeno, g. Šafran je imenovan za počasnog Konzula Republike Albanije u Republici Hrvatskoj te mu je Albanski predsjednik Ilir Meta uručio odlikovanje za posebne građanske zasluge u pomoći albanskoj dijaspori u Hrvatskoj te promociji hrvatskih gospodarskih ulaganja u Albaniji. Kao kruna 55. godišnje karijere, od strane European Business Awards iz Londona, g. Šafran je proglašen najboljim poduzetnikom u Europi u 2019. godini na prijedlog Londonske burze.

„Želja nam je bila obilježiti jubilarnu obljetnicu od osnivanja zajedničkim susretom kako bismo se mogli zahvaliti svim našim poslovnim partnerima, a osobito strateškim partnerima s kojima s ponosnom imamo preko 30 godina neprekinute suradnje. Htjeli smo se zahvaliti i svima koji su imali razumijevanje za naš rast i razvoj i koji su nas na našem putu podržali.“ rekao je g. Šafran.

Na proslavi je prezentirana i nova organizacijska struktura koja je na snazi od kraja 2020. godine čime je Metal Product uspostavio korporativno upravljanje. Nova Uprava, koju čine Igor Vrdoljak, Barbara Vuković i Josip Tržec te Nadzorni odbor, koji čine Stjepan Šafran, Mladen Vedriš i Marko Delić, zajedno će doprinijeti održivom razvoju i osigurati stabilnost i budućnost Metal Producta.

Uz Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića svečanosti su bili nazočni i Stjepan Mesić, bivši Predsjednik Republike Hrvatske, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Državna tajnica Ministarstva gospodarstva gospođa Nataša Mikuš Žigman, Franjo Gregurić, bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju gospodin Velibor Mačkić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje gospođa Tatjana Operta, Veleposlanik Republike Austrije Njegova Ekselencija Josef Markusa Wuketich, Veleposlanik Republike Albanije Njegova Ekselencija Riza Poda, Veleposlanik Republike Kosovo Njegova Ekselencija Martin Berishaj, Zamjenik Veleposlanika Republike Austrije Johannesa Leibetseder, Opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Slovenije Dušan Pšeničnik, župan Međimurske županije Matija Posavec, zastupnici u Hrvatskom Saboru gospodin Siniša Jenkač i gospodin Predrag Štromar, načelnik Općine Breznički Hum, gospodin Zoran Hegedić, te Gospođa Julie Deane, osnivačica i direktorica kožarske tvrtke Cambridge Satchel Company i članica Savjetodavnog odbora fakulteta Cambridge Judge Business School, imenovana zapovjednicom Reda Britanskog Carstva (CBE) povodom svečanosti kraljičinog rođendana. Julie je tu počast stekla za zasluge u poduzetništvu i proizvodnji. Dobitnica je nagrade European Business Awards i sada je članica žirija European Businesss Awards. Također svečanosti su bili nazočni brojni predstavnici gospodarskih asocijacija, strateških partnera, kupaca i dobavljača te poslovnih banaka.Video s reportažom iz Dnevnika pogledajte na POVEZNICI.

Sve izvještaje iz medija pogledajte na PRESS CLIPS stranici.