Albanski predsjednik posjetio Varaždinsku županiju, uručio priznanje odlikovanje počasnom konzulu

30.10.2019

VARAŽDIN, 30. listopada 2019. (Hina) - Albanski predsjednik Ilir Meta u srijedu je Brezničkom Humu uručio priznanje počasnom konzulu svoje zemlje Stjepanu Šafranu za posebne građanske zasluge u pomoći albanskoj dijaspori u Hrvatskoj te promociji hrvatskih gospodarskih ulaganja u Albaniji.

Za državnog posjeta Hrvatskoj Ilir Meta time je posjetio i Varaždinsku županiju, a na imanju obitelji Šafran dočekali su ga i varaždinski i koprivničko-križevački župani Radimir Čačić i Darko Koren.

Počasni konzulat Republike Albanije u Varaždinu, za područje toj dviju kao i Međimurske županije, otvoren je u veljači 2017. Počasnim konzulom tada je imenovan gospodarstvenik Stjepan Šafran, koji je po primitku priznanja rekao da je presretan što je prepoznat trud uložen u razvoj veza i suradnje Albanije i Hrvatske.

„Ovo nije nagrada samo meni, nego čitavoj ekipi koja je angažirana oko toga, posebno veleposlaniku i Veleposlanstvu Albanije u Hrvatskoj, Hrvatskoj gospodarskoj komori, ministrima, posebno ministru gospodarstva Horvatu, svima koji su doprinijeli da se širim pristupom dva tržišta približe jedno drugom“, rekao je Šafran.

Kazao je nadalje da se mnogo može učiniti za oba gospodarstva.

„Velike investicije se rade u Albaniji, a sigurno je da Albanci mogu pronaći interes i u Hrvatskoj, ali za to im treba stvoriti uvjete i otvoriti vrata", kazao je Šafran.

Posjet predsjednika države "otvara širom vrata i šalje poruku gospodarstvenicima, koja se ne može i ne smije zaobići, a to je – dođite, surađujte, radite, od toga živimo“, dodao je Šafran.

Predsjednik Meta naglasio je vrlo dobre odnose dviju zemalja i zahvalio počasnom konzulu Stjepanu Šafranu na jačanju tih veza.

„Stjepan Šafran je učinio je mnogo da pojača suradnju regija u Hrvatskoj i Albaniji, da promovira gospodarske veze i ukupnu suradnju dviju zemalja“, rekao je albanski predsjednik.

Izrazio je zadovoljstvo što Albanci koji žive u Hrvatskoj imaju svog predstavnika u Saboru te što je hrvatska predsjednica iskazala potporu učenju albanskog jezika u Hrvatskoj, a tako će se učiniti i s hrvatskim jezikom u Albaniji.

„Očekujemo sve bolju integraciju Albanaca u Hrvatskoj jer oni to zaslužuju i svojim doprinosom u borbi za slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu“, završio je Meta.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da je ovo drugi posjet albanskog predsjednika Varaždinskoj županiji koja uspostavlja suradnju s albanskom regijom Elbasan. Varaždinska županija može ponuditi iskustva u pristupu europskim fondovima te kao Europski centar izvrsnosti i iskustva u osnovnom i srednjom školstvu.

Čačić je naglasio da postoji i ozbiljan prostor za gospodarsku suradnju Hrvatske i Albanije.

Slike pogledajte u GALERIJI!

Fotografije Romeo Ibrišević